|
Só, tömb, szappan2012.11.08. 18:10, dradri
Só, tömb, szappan
Sószappant nem is olyan nehéz csinálni pici muffin formákba. De el lehet e készíteni tömbszappannak, avagy mik a fortélyok. A tapasztalatunk az, hogy amíg puha és lehetne vágni, akkor még morzsolódik, amikor meg már megkeményedett ember legyen a talpán aki fel tudja szeletelni, olyan mint egy betontömb. Sokban közrejátszik a levegő páratartalma is.
Alaposan körbejártam a témát, és két ötletet vegyítettem szappankészítés közben:
-
Egyik az, hogy ha finomabb, szebb vágási felületet szeretnénk, akkor a sókristályoknak kicsiknek kell lennie. Vagyis kávédarálóban ledaráltam őket.
-
A másik az, hogy megsütöttem a szappant. Kiöntés után majdnem 1 órára sütőbe raktam 50-70 fokra a szilikon formában. Vártam még pár órát addig, amíg már kihült annyira hogy vágni tudtam, de még ruganyos volt a massza. Ilyenkor a szappantömb már könnyen elválik a forma szélétől, még meleg/langyos, és ha benyomod a tetejét, akkor kicsit ruganyos. Na ekkor még fel lehet vágni, nézzétek meg a felületet:
Még egy kis furcsaságot is megosztok veletek, vágás közben vizes lett a szappanvágóm.
A szappan díszítésének technikájára nem térek ki részletesen. Inkább csak annyi legyen a tanulság, hogy lehet szép és különleges sószappanokat tömb formába önteni. Egy kis vörös és zöld agyaggal igazi csodaszer a pattanásos zsíros bőrre!
| |