|
Magok a szappanban2013.06.06. 12:30, dradri
Magok a szappanban
Hogyan és hányféle képpen kerülhetnek a szappanba a magok? És változik egyáltalán a szappan minősége a magoktól? A válasz természetesen igen. Akár egy bőrradirozó vagy egy komplex bőrápoló szappanról legyen is szó.
Mákos szappannal mindenki találkozott már. Közkedvelt akik szeretik a dörzsis szappanokat. Mivel a mákszemek gömbölydedek, így nem karcolnak, csak kellemesen maszírozzák a bőrt. Ha jobban szeretnénk élvezni a mákolaj ápoló hatását, akkor érdemes a mákot megdarálni. Nagyon finom illata van, és a frissen készült szappanban is lehet ezt érezni! Ajánlom, hogy használj egy kis kakaóvajat is hozzá! Olyan, mintha igazi sütit szagolnál. Még a vaníliát is bele lehet képzelni. A képen látható szappan külsejében egész a közepében darált mák van. Rózsaszín agyaggal színeztem.
Ha már jártál nálunk akár tanfolyamon, akár más rendezvényen, biztosan szóbakerült a lenmag és a belőle készült kence, mert Fantasztikus! És ez most tényleg a sáját tapasztalatom! Égésre, hidratálásra, ránctalanításra kitűnően lehet használni. Miért ne tennénk szappanba is? Vízben felfőzöd a lenmagot, majd leszűröd és készen is van a csodálatos lenmagzselé! Én ebben oldottam a lúgot, és hogy fokozzam a hatást a szappanom egyik felébe még egészbe (zöld agyaggal együtt) a másik felébe darálva tettem a lenmagból. És a nagy darab magok sem szúrnak, mert vízzel érintkezve nyálka képződik a felületén, ami csúszóssá teszi. Próbáljátok ki!
Szőlőmagos szappanokat készítette: ZELKA Szappanmanufaktúra
Szőlőmag és szőlőmag között rengeteg különbség lehet, ahogy azt az alábbi képek is mutatják. És nem csak a szappanok színe a különbség. A bal oldali nagyobb szemcsésre van darálva, így enyhén radíroz, a jobb oldali liszt állagú, így kellemesen simogató. És ami nem látható: rendkívül sima és lágy a felülete, amit a hozzáadott szőlőmagolajnak köszönhet.
Olíva szappant készítette: ZELKA Szappanmanufaktúra
És kitaláljátok mi van ebben a 100%-os olíva szappanban? Olívamag örlemény. A nagy olívamagokat búzadara méretűre darálják, és ezt teszik a szappanba. Nem látványos, hisz színe is nagyon halvány barna, de kellemesen dörzsölő hatás érhető el vele.
És amiről kép nem készült, de érdemes megemlíteni őket, azok a nagyobb olajos magvak, úgy mint dió, mogyoró, mandula...stb Mindenképpen darált formában tegyétek a szappanda. Lehet egyszerűen a szappanpudingba tenni, vagy készíthettek magtejet és abban oldhatjátok fel a lúgot. Magtejeket érdemes lefagyaszti, és úgy használni mint a tejtermékeket.
És ha valaki még extrább dolgokat szeretne kipróbálni, akkor nekik ajánlom az epermagos, amarántmagos, köleses szappanokat! ;-)
| |